miercuri, 2 decembrie 2009

Etno TV şi Taraf TV, amendate de CNA pentru că l-au promovat doar pe Traian Băsescu


CNA a decis, miercuri, să amendeze cu câte 12.500 de lei posturile Etno TV şi Taraf TV, controlate de familia Prigoană, pentru că l-au promovat doar pe candidatul PDL la preşedinţie, Traian Băsescu, în emisiunile de promovare electorală difuzate în perioada 26 - 30 noiembrie.Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, miercuri, modul în care posturile de televiziune centrale au reflectat campania pentru preşedinţie în emisiunile electorale difuzate în perioada 26 - 30 noiembrie.

Potrivit CNA, Etno TV l-a promovat pe Traian Băsescu timp de 13.000 de secunde, în timp ce Mircea Geoană nu a fost promovat deloc pe acest post. Toate transmisiile cu Traian Băsescu au fost în direct.

În acelaşi timp, postul Taraf TV l-a promovat pe Traian Băsescu timp de 29.000 de secunde, în timp ce Mircea Geoană nu a fost promovat deloc de această televiziune.

"Sunt două posturi care aparţin unui om politic (Silviu Prigoană, n.r.), care nici măcar nu mimează respectarea legii. O face cu ostentaţie şi o face pe două posturi deodată. Sunt posturi care nu au nicio legătură cu respectarea legii", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

"Este reacţia unui om (Traian Băsescu, n.r.) care nu poate să se exprime pe alte posturi. Procedează şi ei la fel ca Antena 3, care are mult mai mare audienţă şi impact", a spus, în schimb, Narcisa Iorga, membru al CNA.

Ea a spus că nu va vota pentru sancţionarea Etno TV şi Taraf TV, aşa cum nu a votat la niciuna dintre sancţiunile pentru alte posturi monitorizate în şedinţa de miercuri a Consiliului. "Eu consider un eşec activitatea mea în această campanie, pentru că nu am reuşit să impunem respectarea legii", a spus Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, le-a spus membrilor Consiliului că ar trebui să ţină cont şi de audienţa posturilor Etno TV şi Taraf TV, care nu este la fel de mare ca audienţa posturilor de ştiri. Ioan Onisei a propus amendarea posturilor Etno TV şi Taraf TV cu câte 10.000 de lei, propunerea lui neprimind numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Onisei a fost contrazis de Attila Szasz, membru al CNA, care a spus că audienţa unor posturi precum Taraf TV, Etno TV şi OTV este "mult mai expusă" decât audienţa posturilor de ştiri.

În acelaşi timp, Attila Szasz a propus amendarea Etno TV şi Taraf TV, cu câte 12.500 de lei, propunerea sa primind suficiente voturi din partea membrilor CNA pentru a fi aplicată.

Sancţiunile posturilor Etno TV şi Taraf TV s-au dat în baza articolului 3 din Decizia CNA nr. 853 din 29 septembrie 2009, potrivit căruia "(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii: a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor; c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu