marți, 1 decembrie 2009

Băsescu: Sper ca procesul parlamentar de revizuire a Constituţiei să nu dureze mai mult de un an


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la OTV, că speră ca procesul parlamentar de revizuire a Constituţiei să nu dureze mai mult de un an şi a amintit că actualul Parlament bicameral a trecut doar o lege în zece luni."Nu trebuie anticipate. Referendumul obligă la declanşarea procesului de revizuire a Constituţiei. Eu sper ca tot procesul parlamentar să se termine în maximum un an . Cu ocazia primelor alegeri locale, parlamentare anticipate sau pentru Parlamentul European, să nu provocăm un referendum pur şi simplu, să validăm şi noua Constituţie revizuită. După referendum, Constituţia revizuită intră în vigoare", a declarat Traian Băsescu.

El a apreciat că Parlamentul unicameral nu poate lucra mai prost decât cel bicameral.

"Acest Parlament, din ianurie până în octombrie, a fost în stare să treacă prin cele două Camere o singură lege. În rest, parlamentarii s-au ţinut de jocuri politice, de dărâmat guverne, de pus miniştri, tot soiul de activităţi, altele decât cele de legiferare", a conchis Băsescu.

La referendumul organizat în 22 noiembrie, o dată cu primul tur al alegeerilor prezidenţiale, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa fiind de 50,95%.

Preşedintele Băsescu declara, în 22 noiembrie, că Parlamentul va trebui ca, imediat după validarea rezultatului scrutinului, să convoace de urgenţă Comisia pentru revizuirea Constituţiei. Şeful statului a declarat, pe 24 noiembrie, la sediul său de campanie, că Parlamentul ar trebui să constituie Comisia de revizuire a Constituţiei a doua zi după anunţarea rezultatelor oficiale ale referendumului, în semn de respect pentru români.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu