miercuri, 4 noiembrie 2009

OTV, B1 şi N24 au cele mai multe greşeli de limba română


Posturile OTV, B1 şi N24 au înregistrat cele mai multe greşeli gramaticale, potrivit unei monitorizări efectuate în perioada 20 septembrie - 20 octombrie, de Institutul de lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" şi CNA.

Aceste trei televiziuni sunt în fruntea clasamentului realizat, OTV cu 92 de greşeli, N24 cu 89 şi B1 cu 83 de greşeli. La polul opus, televiziunile cu cele mai puţine erori sunt Antena 3, PRO TV şi TVR Cultural. Nici radiourile nu au lipsit din acest sondaj, Radio România Cultural, România Actualităţi şi Guerrilla având toate greşeli în "programul" lor .

Este îngrijorătoare multitudinea erorilor de sintaxă care creează idei neclare şi mesaje confuze, iar dacă ar fi urmărite monitorizările CNA, aceste lucruri poate că ar fi fost omise, este de părere Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Cu toate acestea, în comparaţie cu monitorizările precedente, în etapa actuală s-a înregistrat un număr mai redus de greşeli din domeniul ortografiei şi al morfologiei.

Două tipuri de abateri au rămas, totuşi, relativ frecvente: greşelile de punctuaţie în textele care apar pe ecran şi dezacordurile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu