luni, 30 noiembrie 2009

Confruntare Lupta pe sticlă


Băsescu vrea confruntări zilnice cu Geoană. PSD vorbeşte de „o ultimă dezbatere”, miercuri. Ce sfaturi îi dă Iliescu lui Geoană pentru marea confruntare

• Preşedintele Traian Băsescu încearcă să câştige teren electoral provocându-l pe contracandidatul său Mircea Geoană la confruntări televizate zilnice. Băsescu a înregistrat, ieri, un prim eşec, Geoană refuzând propunerea sa de a avea o dezbatere duminică seara, la Palatul Parlamentului.

Băsescu i-a cerut, sâmbătă, lui Geoană să accepte această confruntare, afirmând că, dacă liderul pesedist refuză, este laş. El a mai spus că a făcut invitaţia către Geoană deoarece a primit o scrisoare de la TVR în care televiziunea publică informa că nu mai poate stabili datele celor două dezbateri convenite pentru luni şi vineri, fiind necesară a aprobare prealabilă a conducerii celor două Camere. Şeful statului a insistat pentru confruntarea de duminică, spunând că lasă la latitudinea lui Geoană formatul şi moderatorul dezbaterii.

Mircea Geoană a declinat invitaţia câteva ore mai târziu, motivând că are alt program şi că duminică se află la Târgu Mureş. Geoană a susţinut că a primit o invitaţie de la IPP, pentru o confruntare, miercuri, cu Băsescu, într-un format asemănător celei de la sfârşitul turului întâi, pe care o va accepta.

Lăzăroiu: "Geoană se teme să dea răspunsuri la nişte întrebări"

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine că Geoană se teme de astfel de confruntări, pentru că are de dat nişte răspunsuri la întrebări precum vizita sa la Moscova. "Mircea Geoană n-a răspuns la această întrebare şi nici la altele. A fost cocoloşit de televiziunile mogulilor, care l-au prezentat numai în situaţii favorabile. În ceea ce priveşte TVR, PSD îl ţine în lanţ pe Sassu, care este sluga preaplecată a partidului", ne-a declarat Lăzăroiu, care a adăugat că Băsescu va insista pentru dezbateri zilnice sau măcar pentru "3, 4, 5".

De celalaltă parte, purtătorul de cuvânt al PSD Bogdan Niculescu-Duvăz a declarat, într-o conferinţă de presă, că miercuri va avea loc "o ultimă dezbatere", sub egida IPP, pentru Mircea Geoană fiind mai importante mitingurile electorale, adică "discuţiile cu oamenii".

IPP: Noi am propus data pe 3 sau 4. Suntem flexibili, staff-urile să se pună de acord

Institutul de Politici Publice nu ştia nimic de vreo dezbatere miercuri. Directorul IPP Violeta Alexandru ne-a declarat că a trimis invitaţii staff-urilor pentru o dezbatere joi sau vineri, în acelaşi loc, format şi moderator ca şi confruntarea dinaintea primului tur. "L-am auzit sâmbătă pe Traian Băsescu vorbind despre o dezbatere duminică, iar pe cei de la PSD - de miercuri. Până sâmbătă seara, cu noi nu vorbise nimeni. I-am contactat eu pe cei de la PSD care mi-au spus că au convenit cu PD-L pentru miercuri, însă cei de la PD-L au negat. Rămânem flexibili şi la o altă propunere, cu condiţia să fie agreată de ambele staff-uri", ne-a declarat Violeta Alexandru.


Info plus

Iliescu îl sfătuieşte pe Geoană să fie "el însuşi" şi să se comporte "cât mai natural cu putinţă"

Indiferent pe ce ring şi în ce condiţii se va desfăşura confruntarea între cei doi prezidenţiabili rămaşi în cursă, în colţul lui Mircea Geoană se află şi fostul preşedinte Ion Iliescu, care, deşi spune că nu va interveni prea mult în lupta celor doi, are totuşi un sfat pentru actualul lider al PSD. "Nu încerc să-i fac eu program. Fiecare are personalitatea şi stilul său. I-am spus însă că, neapărat, trebuie să fie el însuşi. Cât mai natural." a declarat Iliescu. Preşedintele de onoare îl vede pe Geoană ca fiind "mult mai instruit decât Băsescu", "un om care cunoaşte mai multă politică decât actualul preşedinte", şi care "nu se rezumă doar la o frazeologie goală de conţinut". "Geoană a învăţat foarte mult în aceşti ultimi ani, iar eu sunt convins că va ieşi foarte bine dintr-o confruntare cu Băsescu", a spus Iliescu.

Deşi, în timp, fostul preşedinte nu prea l-a menajat pe Geoană, de această dată el şi-a exprimat convingerea că actualul lider PSD îi va fi superior lui Traian Băasescu, "întrucât are o formaţie intelectuală mai solidă şi sper să evidenţieze acest lucru în orice condiţii şi în orice confruntare".

"Instituţia preşedintelui trebuie să revină la normalitate"

Referindu-se la necesitatea abordării anumitor teme succesive, în confruntările directe dintre cei doi, aşa cum a propus actualul preşedinte, Ion Iliescu a apreciat că nu este necesar să fie abordată o anume temă, ci "toate aspectele care intră în atribuţiunile unui preşedinte". "Trebuie să se abordeze tema revenirii la normalitate. Trebuie să ne întoarcem la ceea ce prevede Constituţia cu privire la rolul preşedintelui, să reintrăm în condiţii normale de funcţionare a instituţiei prezidenţiale. Geoană nu trebuie să se lase antrenat în discuţii infinite pe temele false, propuse de Băsescu, de genul preşedinte jucător, preşedinte care se amestece în toate. Modelul acesta falimentar a dus la o stare conflictuală generală în relaţiile intituţionale", a conchis Iliescu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu