luni, 30 noiembrie 2009

CNA amendeaza OTV, Realitatea TV, Antena 3 si B1 TV pentru incalcarea normelor de protectie a copilului in cazul "baiatului lovit de Basescu


Consiliul National al Audiovizualului a amendat, luni, postul OTV cu 20.000 de lei si posturile Realitatea TV, Antena 3 si B1 TV cu cate 5.000 de lei in cazul imaginilor cu "baiatul lovit de Basescu". Toate sanctiunile au avut in vedere un singur tip de abatere - incalcarea normelor privind protectia copilului.

CNA a primit 15 sesizari in legatura cu acest caz, referitoare la protectia copilului - una de la Ministerul Muncii, una de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si 13 de la telespectatori.

OTV a primit amenda de 20.000 de lei pentru ca a transmis un interviu in direct cu baiatul in cauza, interviu care a durat circa o ora si jumatate, tarziu in noapte, tanarul fiind intrebat chestiuni care depaseau puterea lui de intelegere, chiar si dupa ce a spus ca doreste sa fie lasat in pace. Realitatea TV, Antena 3 si B1 TV au fost amendate cu cate 5.000 de lei pentru ca au dat imagini neblurate cu respectivul baiat si i-au dezvaluit identitatea. Spre deosebire de Realitatea TV, care a oprit difuzarea imaginilor vineri seara, Ioan Onisei, vicepresedinte CNA, a notat ca Antena 3 inca difuzeaza acele imagini. B1 nu a dezvaluit identitatea baiatului, dand numai imaginile.

In decizia de amendare, CNA a tinut cont si de faptul ca posturile au continuat sa difuzeze materiale pe acest subiect in pofida solicitarii exprese a copilului si a mamei acestuia de a inceta mediatizarea cazului.

Reprezentanta Realitatea TV, Roxana Niculescu, a aratat ca fata baiatului a fost blurata a doua zi, iar a treia zi imaginile nu au mai fost difuzate. Ea a precizat ca initial "nu am vrut sa dam drumul inregistrarii, in timpul emisiunii cu Traian Basescu", dar postul a decis sa o faca in momentul in care imaginile au inceput sa apara pe alte televiziuni.

La randul sau, reprezentanta Antena 3, Cristina Bachmeier, a precizat ca identitatea copilului a fost mentionata, initial, pe acest post de Sever Voinescu.

  • Narcisa Iorga, membru CNA: "Nu discutam ca matusa sau familia au vrut sa mediatizeze acest caz. Era obligatia posturilor sa protejeze identitatea copilului".

Sesizarile depuse la CNA de Autoritatea Natioanal pentru Protectia Drepturilor Copilului si Ministerul Muncii noteaza ca difuzarea excesiva a respectivelor imagini constituie un abuz ce poate afecta sanatatea psiho-emotionala a copilului.

  • Rasvan Popescu, presedinte CNA, a incercat sa explice de ce posturile nu au blurat imaginile: "In cazul unor imagini blurate nu s-ar fi putut vedea daca copilul a fost lovit sau nu".
  • Gelu Trandafir, membru CNA, a fost singurul care in sedinta de luni a insistat pe problema difuzarii imaginilor fara verificarea autenticitatii acestora, spunand ca mai nou, la televiziuni, se practica "verificarea prin difuzare", in loc sa se urmeze mersul normal al unei anchete jurnalistice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu